Jag heter Matts

DET HÄR ÄR MIN STORY

"När jag låg i sjukhussängen några dagar efter hjärtattacken så började jag fundera på vad som egentligen hade hänt.

 

Det blev uppenbart för mig att jag var tvungen att ändra hur jag levde mitt liv och att fokusera på min passion att hjälpa andra."

MAJ 1971

Min far ägde ett tryckeri som min farfar grundade 1937 och som jag började hjälpa till i, i början på 70-talet. Jag började tidigt, faktiskt så tidigt så jag var endast sju år gammal.

 

Det bästa jag visste var att åka med i vår oranga Volkswagenbuss när vi levererade trycksaker till kunder runt om i staden. 

 

Jag hoppade ur bussen och bar trycksakerna i lådor in till dem som beställt varorna. Ofta fick jag höra hur stark jag var som kunde lyfta och bära så stora och tunga lådor. 

 

I tryckeriet hjälpte jag också till med att packa leveranserna. 

 

Jag kommer ihåg att min far hade en fast rutin varje dag: Han tog upp ett vitt anteckningsblock och penna, för att sen gå ut på produktionen. Han skrev ned alla de saker som behövde tas hand om. Han pratade med varje anställd och antecknade deras synpunkter i sitt anteckningsblock.

 

Eftersom han var en erfaren tryckare kunde han också guida dem med deras uppgifter och utmaningar. Dessa anteckningar blev hans att-göra-lista för att göra företaget bättre och för att hålla högsta möjliga kvalitet. 

 

Han brukade säga till mig med ett leende på läpparna, "Matts, kom ihåg att alltid ha penna och papper med dig, och anteckna vad du ska göra". 

 

Mitt intresse av att driva en hälsosam, glad och effektiv verksamhet blev till under dessa dagar när jag såg min far arbeta. 


Idag, när jag ser tillbaka så har jag med mig två saker: Det ena är vikten av att alltid ta hand om sitt team, vilket jag lärde mig som officer i svenska försvarsmakten.

 

Det andra är att jag insett hur viktigt det är med struktur och tydlighet i en verksamhet, vilket jag lärde mig både som officer, men också som systemutvecklare vilket jag arbetade med i det civila.


Jag har under 30 år hjälp flertal företag att bli mer fokuserade på deras kunder så det kan leverera ett högre värde till dem på ett mer effektivt sätt. 

 

Även om jag bemästrat konsten i att visa andra hur man blir mer effektivt och ha roligare på jobbet, så fann jag mig själv i mitten av det första 2000-talet arbetandes på ett ohälsosamt sätt. 

 

Varje dag, när jag kom hem, så kände jag mig utmattad och söndertrasad av stress. Att hjälpa mina klienter gav mig energi, men denna energi försvann på grund av internpolitik och problem som jag upplevde kommande från andra delar av ledningen. 

 

Jag började förstå att jag hade för många ansvarsområden och mina förbättringsförslag ignorerades ofta och behandlades helt utan den respekt det borde. Min kropp började reagera och snart ge efter till den stressen som jag kände. 2007 fann jag mig allt mer utbränd och tre år senare kollapsade allt när jag drabbades av en hjärtattack. Denna kris var för mig den lägsta punkten i mitt liv. 

 

Jag kommer ihåg hur jag tittade ut genom fönstret på ambulansen. Sirenerna tjöt och jag tänkte på min son. Hur kan jag varit så korkad att jag låtit honom och resten av min familj nästan bli utan sin far och man. Allt genom mitt ohälsosamma arbetssätt. Vad skulle hända om jag aldrig kom hem igen? Vad skulle hända om jag aldrig fick se dem igen?

 

Som tur var, så klarade jag mig efter utomordentlig akutvård. 

När jag låg i sjukhussängen några dagar efter hjärtattacken så började jag fundera på vad som egentligen hade hänt. Det blev uppenbart för mig att jag var tvungen att ändra hur jag levde mitt liv och att fokusera på min passion att hjälpa andra. 

 

Jag ser så många människor i andra organisationer i samma sits som jag var i.

 

Jag hade studerat statistik i frågan och läst rapporterna om hur folk känner sig allt mer sjuka och stressade på sina jobb. 

 

Och nu förstod jag från egen erfarenhet hur det kändes. 

 

För att återkomma till min far, som visade mig vägen för så många år sedan. Han gick bort 1993 och när vi tömde hans bostad så flyttade jag en del av hans saker till min källare. Där blev de stående i många år.

 

Allt eftersom jag blev friskare och fann orken, så gjorde jag något som jag hade skjutit på i flera år. En av dessa saker var att ta hand om hans gamla foldrar och papper som låg i dammiga flyttkartonger. 

 

En morgon som jag kommer ihåg, när jag sorterade igenom hans material vilket fanns i dessa foldrar och pärmar, så satt jag där på golvet. Jag fann en av dessa pärmar från tryckeriet från 70-talet, från den tiden när jag började hjälpa till på tryckeriet.

 

Jag blev överraskad när jag fann dokument och anteckningar från den tiden när han drev företaget. Dessa anteckningar gjordes för 40 år sedan, men det häpnadsväckande var, att de var lika aktuella idag som då.

 

Jag insåg att trots att mycket har ändrats, så finns det grundläggande etiska grundidéer, ledarskapsprinciper, samt en strävan efter balans i livet. Det var saker som min far en gång lärt mig, för alla dessa år sedan, men som jag då inte riktigt förstod vad han menade med. Nu var det allt mer tydligt för mig.

 

Jag kände djupt inom mig att nu var det dags för mig att lära ut dessa principer till andra.